tiistai 1. toukokuuta 2018

Työn ja työehtosopimusten juhlaa

Mikä oikein on työehtosopimus?

Työehtosopimus on työnantajan tai työnantajien järjestön ja työntekijäjärjestön välinen sopimus alan työehdoista kuten palkoista, työajoista, lomista ja muista eduista, joita soveltamisalalla noudatetaan.

Ensimmäiset työehtosopimukset Suomessa neuvoteltiin heti sotien jälkeen vuonna 1945. Nykyisin työehtosopimuksia on voimassa useita satoja. 

Onneksi lähes kaikki työehtosopimukset ovat jo koodattuna Tuntinettiin sisälle. Eli Sinun ei työnantajana tai -tekijänä tarvitse miettiä kaikkia koukeroita.

Tuntinetissä voit myös käyttää pohjana työaikalakia, jos yrityksessä tai alalla ei sattuisi olemaan työehtosopimusta käytössä laisinkaan. 

Järjestäytymättömän työnantajan on myös noudatettava alakohtaista TES:iä, jos sellainen on. Lisäksi kaikkien työnantajien pitää noudattaa työn tekemiseen liittyviä lakeja, vaikka alalla ei työehtosopimuksia olisikaan.

Paljon on asioita työnteossa, joiden sopimista haluttaisiin lisätä ns. paikallisesti.  Eli ihan työsopimustasolla.  Parhaimmillaan tämä on toki hyvä asia ja onnistuu myös säädettäväksi Tuntinetin määrityksissä.

Miten Tuntinetti auttaa työehtosopimusten viidakossa?

Kun perustat työntekijän, voit määrittää hänelle työtehtäviin käyttöön tietyn alan työehtosopimuksen. Mikäli teidän firmassanne noudatetaan kyseistä sopimusta täsmällisesti, muuta ei tarvita.

Työehtosopimusta voidaan noudattaa myös yritystasolla ja työkohde- eli projektitasolla. Juuri tämän takia Tuntinetti palvelee hyvin myös henkilöstövuokrausfirmojen tarpeita. 

Aloita käyttöönottosi Tuntinetissä maksuttomalla kokeilujaksolla.
Se onnistuu vaikkapa täältä.

Löydät listan työehtosopimuksista Suomen Yrittäjien sivuilta

Hauskaa vappua ja työnjuhlaa kaikille!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti