maanantai 29. lokakuuta 2018

Vuorotyö ja työaika


On ammattilaisia, joita tarvitsemme 24/7 eli yötä päivää. Heillä on usein toisenlainen työaika, eli vuorotyö.

Tiesitkö, että jopa noin 25 % työssäkäyvistä tekee vuorotyötä tai noudattaa hyvin epäsäännöllisiä työaikoja (Duodecimin tutkimus 2012)?

Vuorotyö tuo mukana kasvavan riskin työtapaturmiin ja altistaa myös unihäiriöille. Siksi työajan seuraaminen ja lepoaikojen huomiointi on erityisen tärkeää.

Toki myös terveet elämäntavat, kehoa hellivä ravinto ja riittävä veden juonti auttavat. Paitsi jaksamaan työvuoron aikana, niin myös palautumaan epäsäännöllisestä työstä.

Uusi työaikalaki

Hieman yli vuoden päästä, eli vuonna 2020 astuu voimaan uusi työaikalaki. Siinä määritellään joustotyötä, enimmäistyöaikaa, uusia aloja yö- ja jaksotyöaloille sekä mahdollisuutta työaikapankkiin eri aloilla.

Vuorotyössä yövuorojen määrä rajoitetaan 5 peräkkäiseen vuoroon ja vuorokausilevon enimmäismäärä nousee 9 tunnista 11 tuntiin. Jatkossa myös tilapäinen yötyö olisi aina sallittua.

Lisää tarkennuksia uudesta työaikalaista voit lukea vaikka täältä.

Työaika ja vuorotyö

Hyvä työajanseuranta helpottaa työn tekemistä ja myös levon ja työturvallisuuden toteutumista vuorotyössäkin. Ja erityisesti vuorotyössä.

Mobiilit työkalut ovat aina työvuoroaan aloittavan ja lopettavan ammattilaisen käden ulottuvilla, ja tuntimerkinnät voi tehdä missä vain. Ja nopsasti.

Uudessa työaikalaissa muuten pidennetään myös liukuma-aikoja (4 tuntia). Ja liukumien kertymää nostetaan (60 tuntia). Molempien osalta on työntekijän ja työnantajan etu, että ajantasainen työtuntien saldo on näytettävissä ja käytettävissä aina kun tarvitaan.

Usein vuorotyö on meidän päivätyöläisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta sitä tärkeintä työtä yhteiskunnassamme. 

Hyviä työvuoroja ja yövuoroja kaikille ja riittävää lepoa!

Tsemppiä kaikille myös talviaikaan, saatiin yksi lepotunti lisää!
(Vai työtunti?)  :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti