perjantai 12. elokuuta 2022

Käyttäjätunnusten ja salasanojen viidakossa

Lomat on pidetty ja edessä on siis paluu arkeen. 

Usein sanotaan, että lomasi on ollut onnistunut, jos olet unohtanut käyttäjätunnuksesi ja salasanan loman aikana. Sanonnassa on vinha perä. Onneksi meillä on tietokoneet, joille voimme huoletta tallentaa nämäkin muistiin, ensin tarvitsee vain muistella koneen käyttäjätunnukset. Tietoturvaanhan me kaikki luotamme. Vai oletko kirjannut tunnukset Post-it lapulle ja lappu on ns. varmassa tallessa, jolloin sitä etsiessä kuluukin sitten ensimmäisen työpäivän aamu? 

Oli niin tai näin, oletko koskaan laskenut, kuinka monta käyttäjätunnusta tai salasanaa sinun pitäisi muistaa? On puhelimen pin-koodit, tietokoneen tunnukset, facebookit, sähköpostista ja pankkitunnuksista nyt puhumattakaan….  Ja mitä useampi palvelu, sitä useampi muistettava yhdistelmä. Nämä ovat niitä meidän arkielämämme tunnuksia, jotka nyt vain tulee muistaa, jotta asioiden hoitaminen sujuisi mahdollisimman mutkattomasti.

Mikä sitten voisi helpottaa tätä käyttäjätunnusten ja salasanojen viidakkoa? 

Useassa järjestelmässä käyttäjätunnusta ei tarvitse keksiä itse, koska tunnus on käyttäjän eli sinun sähköpostiosoitteesi. Siinä on jo ensimmäinen helpotus luomisen tuskaan =) On monia järjestelmiä, jotka luovat käyttäjätunnuksen joistakin käyttäjää koskevista tiedoista. Ja toista samanlaista tunnusta ei voi olla, käyttäjätunnus on aina uniikki. Näin sinun harteillesi jää vain salasanan muodostaminen.

Helpottaaksemme tätä arkeen astumista kokosimme hieman yleisiä vinkkejä uuden salasanan muodostamiseen, vaikkapa sen loman aikana unohtuneen tilalle:

  • Valittu sana on enemmän kuin 8 merkkiä - mitä pidempi salasana, sen parempi.
  • Sana ei sisällä omia henkilökohtaisia tietoja, kuten omaa, lapsen tai lemmikin oikeaa nimeä tai yritystietoa.
  • Uusi salasana poikkeaa aiemmin käytetystä salasanasta.
  • Sana sisältää isoja ja pieniä kirjaimia ja/tai numeroita sekä erikoismerkkejä. 
  • Salasana on muistettavissa, jotta sitä ei tarvitse kirjoittaa muistiin.
  • Älä jaa salasanaasi muille.
  • Älä käytä samaa salasanaa useammassa eri palvelussa.
  • Käytä kaksivaiheista tunnistautumista, jos sellainen on mahdollista.

Mutkatonta arkeen astumista!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti