maanantai 23. toukokuuta 2022

Ainainen kiire

Tuntuuko sinusta, että jokainen vuosi on ruuhkavuosi? Tuntuuko, ettei aikaa ole riittävästi edes jokapäiväisiin asioihin, minkään uuden aloittamisesta nyt puhumattakaan? Tunne on tuttu useimmille meistä. Onneksi on olemassa keinoja vähentää kiireen tunnetta. Kannattaa kokeilla vaikka seuraavia.

1. Tavarapaljous kuriin

Heitä tai lahjoita pois turhat tavarat. Kierrätyskeskukset ja kirpputorit ottavat mielellään vastaan hyväkuntoista tavaraa. Vanhat romut taas joutavat roskiin. Siivouskin helpottuu yllättävän paljon, kun turha roina poistetaan nurkista. Kokeile vaikka konmaritusta ja osta uutta vain oikeaan tarpeeseen. Luontokin kiittää vastuullista kuluttajaa.

2. Elä hetkessä!

Jos olet jumissa eilisessä tai kannat huolta huomisesta, et ehdi nauttia tästä hetkestä. Olemalla läsnä tässä ja nyt saat varmemman olon siitä, että pystyt kyllä hallitsemaan juuri nyt käsillä olevat asiat. Jos murehdit asioita, jotka olisi pitänyt tehdä jo eilen tai stressaat huomisen töitä jo etukäteen, aivosi alkavat luulla, että koko vyyhti on selvitettävä aivan heti. Jos hetkessä eläminen tuntuu sinusta vieraalta tai hankalalta, voit vaikka osallistua mindfulness, eli tietoisuustaito-kurssille. Ilman kurssejakin pärjää, jo pieni kävely lähipuistossa tai -metsässä irrottaa sinut haasteista hetkeksi. Joko olet huomannut sini- ja valkovuokot? Nyt eletään niiden parasta kukkimisaikaa.  

3. Aikataulutus ja kalenterimerkinnät

Hälyttääkö kalenterisi tapahtumista ja tapaamisista koko ajan? Ovatko kaikki niistä oikeasti hyödyllisiä tai muuten mukavia, vai onko niiden joukossa pakkopullaa? Mitä jos poistaisit kalenterista kaikki ylimääräiset asiat, jotta voit keskittyä oikeasti tärkeisiin ja itsesi kannalta hyödyllisiin asioihin. Muista, että viikkoon olisi hyvä mahtua myös omaa aikaa. Voit halutessasi varata sille paikan kalenteriin, näin pidät huolta omasta jaksamisestasi.

4. Things to do

Kirjoita joka ilta lista, jossa on seuraavan päivän viisi tärkeintä hoidettavaa asiaa. Älä lannistu tai soimaa itseäsi, vaikket ehtisi tehdä niitä kaikkia. Huomennakin on päivä. Kirjoita joka ilta uusi lista ja siirrä edellisen illan listalta ensimmäiseksi ne asiat, jotka jäivät tältä päivältä rästiin. 

5. Ole itsellesi armollinen

Työkone kiinni, puhelin pöydälle ja perunoita kuorimaan, ennen kuin alkaa vanhempainilta, lasten kuljettaminen harrastuksiin tms. Mitä jos kokeilisit eineksiä, niissä on nykyään hyviä ja terveellisiä vaihtoehtoja? Voisiko kuljetuksia jakaa muiden vanhempien kanssa? Voisiko kumppanisi hoitaa osan töistä? Ole itsesi paras kaveri, älä orjapiiskuri!

6. Ennakoi!

Ennakointi on kiireen verivihollinen. Siispä ennakoi niin paljon kuin mahdollista. Laita seuraavan päivän vaatteet valmiiksi jo edellisenä iltana ja katso aikataulut valmiiksi, jos käytät julkista liikennettä. Jos liikut autolla, tarkista reitit seuraavan päivän tapaamisiin. Pakkaa kaikki tarvittava valmiiksi jo illalla.

7. Unohda multitaskaus

Onko sinulla taipumus tehdä useita asioita  samaan aikaan? Mitä jos keskittyisit yhteen asiaan kerrallaan ja veisit sen loppuun ja vasta sitten aloittaisit seuraavan? Valmiiksi saaminen parantaa mielialaa, joten seuraava työ sujuu hyväntuulisena.

8. Pysähdy

Kun kiire (tai sen tunne) on kovimmillaan, pysähdy hetkeksi. Neuvo voi kuulostaa älyttömältä, mutta se ei ole sitä. Kiire on loppujen lopuksi  vain tunne, josta on mahdollista päästä eroon. Kun annat aivoillesi hetken aikaa levätä, asiat päässäsi saavat  tilaa jäsentyä. Kokeile, huomaat kyllä eron! Muutaman minuutinkin tauon jälkeen on helpompi käydä käsiksi odottaviin tehtäviin. Mitä jos vaikka keittäisit kupillisen lempiteetäsi ja joisit sen rauhassa.

9. Lopeta vertailu

Onko sinulla tapana vertailla itseäsi muihin ja tekemiäsi asioita muiden tekemisiin?  Jos on, luovu tästä tavasta. Somessa on helppo näyttää tehokkaalta ja järjestelmälliseltä, mutta totuus on toinen. Kukaan ei meditoi, jumppaa, poimi korvasieniä, askartele lasten kanssa ja kokeile uutta pastareseptiä samaan aikaan, vaikka siltä postausten perusteella näyttäisikin. Myös töissä ihmiset kertovat onnistumisistaan, eivät epäonnistumisista tai siitä, kuinka monta yritystä onnistumiseen tarvittiin. Älä siis vertaa itseäsi supersuorittajiin tai epärealistisiin somen kiiltokuviin, vaan keskity parantamaan omaa hyvinvointiasi. Kiitä itseäsi omista onnistumisistasi, osta itsellesi vaikka kukkia hyvin hoidetun työn jälkeen.

10. Opettele sanomaan ei

Eräs markkinointiguru sanoi, että suomen kielen kaunein sana on ei. Kun opit sanomaan ei, annat samalla mahdollisuuden niille asioille, joille haluat sanoa kyllä. Älä tee kompromisseja oman hyvinvointisi kustannuksella, jos suinkin voit välttää sen. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti