perjantai 9. elokuuta 2024

Tulevaisuuden tekijät - Zoomerit eli Z-sukupolvi

 

Z-sukupolvi, eli tuttavallisemmin zoomerit, koostuu 1997–2012 syntyneistä nuorista aikuisista, jotka ovat kasvaneet teknologian ja digitaalisen maailman keskellä. Heidän maailmaansa määrittävät internet, sosiaalinen media ja jatkuva yhteys globaaliin verkostoon. 

Tämän sukupolven edustajat ovat diginatiiveja, joille älypuhelimet, somealustat ja pikaviestimet ovat arkipäivää ja itsestäänselvyys. He ovat tottuneet nopeaan tiedonsaantiin ja siihen, että teknologia kehittyy koko ajan. 

Työpaikoilla tämä tarkoittaa sitä, että he odottavat nykyaikaisia ja tehokkaita digitaalisia työkaluja sekä joustavia työskentelytapoja. Yritykset, jotka eivät pysy teknologian kehityksen mukana, voivat jäädä heille vähemmän houkutteleviksi työnantajiksi.

Zoomerit eroavat edeltäjistään monin tavoin. He ovat tiedostavia kuluttajia, jotka arvostavat kestävyyttä ja eettisyyttä. Brändeiltä he odottavat aitoutta ja läpinäkyvyyttä. Lisäksi zoomerit ovat tottuneet monikanavaiseen viestintään ja pikaviesteihin, mikä näkyy heidän nopeassa reagointikyvyssään ja kyvyssään omaksua uutta tietoa.

Työelämässä zoomerit arvostavat joustavuutta ja merkityksellistä tekemistä. He kaipaavat työltään muutakin kuin pelkkää toimeentuloa – he haluavat tuntea, että heidän työllään on tarkoitus ja vaikutus. Monille heistä yrittäjyys ja freelancer-työ ovat varteenotettavia vaihtoehtoja perinteisen palkkatyön rinnalla.

Zoomerit arvostavat työpaikkoja, jotka edistävät tasa-arvoa ja moninaisuutta. Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden edistämisestä voi olla hyötyä myös liiketoiminnan kannalta, mikäli se heijastuu laajempana näkökulmien kirjona ja innovatiivisempina ratkaisuina. 

Koulutuksen ja urasuunnittelun suhteen zoomerit ovat innovatiivisia ja mukautumiskykyisiä. He ymmärtävät jatkuvan oppimisen tärkeyden ja ovat valmiita investoimaan itseensä kehittyäkseen ja pysyäkseen ajan hermolla. Teknologian kehitys on heidän suurin liittolaisensa, tarjoten loputtomasti mahdollisuuksia oppimiseen ja itsensä kehittämiseen.

Zoomerit ovat tottuneita saamaan jatkuvaa palautetta ja kehitysehdotuksia, kiitos sosiaalisen median ja digitaalisten alustojen. He odottavat samaa myös työelämässä, mikä voi haastaa perinteiset vuotuisiin arviointeihin perustuvat järjestelmät. Jatkuvan palautteen kulttuuri voi kuitenkin parantaa työntekijöiden sitoutumista ja kehittää heidän osaamistaan tehokkaammin

Zoomereiden vaikutus näkyy jo nyt monilla elämänalueilla, ja heidän merkityksensä tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa. Tämä sukupolvi tuo mukanaan uusia ideoita, arvoja ja toimintatapoja, jotka muokkaavat maailmaa entistä digitaalisemmaksi, kestävämmäksi ja osallistavammaksi. Tulevaisuus voi siis näyttää hyvinkin valoisalta, kun zoomerit aikanaan astuvat ohjaimiin.

Zoomerit arvostavat työn ja vapaa-ajan tasapainoa sekä mielekästä tekemistä. He haluavat työltään merkityksellisyyttä ja mahdollisuuksia vaikuttaa. Tämä koskee tietysti kaikkia muitakin sukupolvia, mutta zoomerit myös odottavat, että yritykset viestivät avoimesti arvoistaan ja vastuullisuudestaan esimerkiksi ympäristökysymyksissä. 

Zoomerit tuovat työpaikoille sekä haasteita että mahdollisuuksia astuessaan täysipainoisesti työmarkkinoille. Tämän sukupolven kokemusmaailma ja arvot tuovat oman mausteensa yritysten toimintatapoihin.

Vaikutukset yrityksen viestintään

Zoomerit odottavat yrityksen sisäiseltä ja ulkoiselta viestinnältä enemmän kuin aiemmat sukupolvet. Yrityksen on otettava käyttöön monipuoliset viestintäkanavat ja varmistettava, että viestintä on johdonmukaista ja tavoittaa kaikki työntekijät. Sisäisen viestinnän on oltava avointa ja rehellistä. Työntekijät arvostavat rehellisyyttä ja suoraa viestintää, myös silloin kun uutiset eivät ole positiivisia.

Jatkuvan palautteen mahdollistaminen eri kanavien kautta on tärkeää. Tässä voi käyttää säännöllisiä palautekyselyitä, keskusteluja esimiesten kanssa ja avoimia keskustelukanavia.

Ulkoinen viestintä on tärkeässä roolissa houkuteltaessa zoomereita työntekijöiksi. Yrityksen on viestittävä selkeästi arvoistaan ja vastuullisuudestaan. Koska myös sosiaalinen media on zoomereille tärkeä alusta, yritysten täytyy opetella olemaan aktiivisia ja aitoja sosiaalisessa mediassa, ja viestinnän tulee heijastaa yrityksen arvoja ja kulttuuria.

Myös rekrytointi on osa viestintää

Houkuttelevan työpaikkailmoituksen kieli on selkeää ja läpinäkyvää ja siitä välittyy yrityksen arvot, yrityskulttuurin ja työpaikan edut. Kun haluaa rekrytoida zoomereita, kannattaa muistaa myös työntekijätarinat. Ne auttavat potentiaalisia työnhakijoita samaistumaan ja antavat kuvaa siitä, millaista työskentely yrityksessä on. 

Somekanavia, kuten Instagram, LinkedIn, TikTok ja YouTube voi myös käyttää viestimään yrityksen arvoista, kulttuurista ja päivittäisestä toiminnasta. Jos resurssit riittävät, voi harkita myös interaktiivista sisältöä, joka houkuttelee vuorovaikutukseen, kuten Q&A-sessioita, live-lähetyksiä ja interaktiivisia tarinoita.

Kannattaa katsoa myös mahdollisuudet yhteistyöhön korkeakoulujen ja oppilaitosten kanssa ja tarjota niiden kautta harjoittelupaikkoja. Lisäksi yritykset voivat osallistua ja tukea oppilaitosten tapahtumia ja viritellä yhteistyökuvioita nuorten ammattilaisten verkostojen kanssa. 

Zoomerit arvostavat yrityksiä, jotka toimivat vastuullisesti ja panostavat kestävään kehitykseen. Siksi on hyvä kertoa heille, kuinka työ yrityksessä auttaa asiakkaita ja vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan.